homenieuws
Week van de circulaire economie

Deze week, 7 – 12 februari, staat in het teken van de circulaire economie. Een circulaire economie kijkt hoe reststromen op een goede manier gebruikt kunnen worden zodat er zo min mogelijk weggegooid hoeft te worden. Ook bij Bakkerij Carl Siegert maken we gebruik van reststromen.

Reststromen uit de ene keten, kunnen dienen als grondstof voor een andere keten. Zo gebruiken wij bij Bakkerij Carl Siegert bierbostel, een residu van het brouwproces van de Gulpener Bierbrouwerij en de fritessnijrestanten van de ambachtelijke fritesfabriek FrietHoes.

Puurzaambrood met bierbostel
Bierbostel blijft over na het brouwen van bier. In de 16e eeuw was het voor bakkers heel gewoon om bierbostel te gebruiken in hun desem. Samen met De Bisschopsmolen en Gulpener hebben we deze traditie is in ere herstelt en is Puurzaam1891 brood ontstaan. Hiermee past Puurzaam1891 brood uitstekend in de circulaire economie. De reststroom van de één, is een ingrediënt voor de ander. Door het toevoegen van bierbostel is Puurzaam brood lekker mals en vezelrijk en krijgt door het brood een karakteristieke smaak.

Gigabol Potato met fritessnijrestanten
De Gigabol Potato is een smeuïg vegan hamburgerbroodje gemaakt met aardappel. Hiervoor gebruiken we de fritessnijrestanten (reststroom) van de ambachtelijke frietfabriek FrietHoes. De aardappel vervangt een deel van het meel en zorgt dat de broodjes een korte prettige afbeet hebben en lekker smeuïg zijn.

Oud brood als nieuw ingrediënt
Er wordt veel voedsel verspild in de wereld en zeker ook in de horeca. Eén van de meest verspilde producten is brood. Hoewel je van ons vriesvers brood afbakt wat je denkt nodig te hebben, kan het voorkomen dat er toch overblijft. Daarom willen we koks helpen met het tegengaan van deze verspilling. Vaak gooien we producten weg die nog meer dan voldoende mogelijkheden hebben.

Daarom zetten we samen met Gastronomixs oud brood als ingrediënt neer en niet als afval. Laat je verrassen door de mogelijkheden en zet je samen met ons in tegen voedselverspilling.